Cuvântul „masaj” provine din cuvântul arab „mass’h”, care înseamnă „apasă ușor”.

Terapia prin masaj este folosită în China de peste 3000 de ani. Practicienii chinezi cred că masajul ajută la vindecarea depresiei, deoarece atingerea eliberează în organism hormoni care „ne leagă” de o altă ființă umană.

În jurul anului 400 î.e.n. medicul grec Hipocrate folosea masajul pentru a trata entorsele.

Multe sisteme medicale din toată lumea, inclusiv medicina chineză și medicina ayurvedică indiană și-au dezvoltat propriile variante de masaj.

Deci, masajul terapeutic se adresează problemelor fizice și durerilor, dar are și rol de a calma mintea și de a îmbunătăți starea de spirit.

Despre masaj

Masajul este o terapie ce implică manipularea straturilor de mușchi și țesuturi pentru a le crește funcționalitatea și a induce o stare de relaxare. Aceste manevre eliberează tensiunea acumulată în mușchi, crește viteza de circulație a sângelui și determină relaxarea.massage1

Deși nu este un tratament în sine, terapia prin masaj ajută la diminuarea unor simptome fizice asociate multor afecțiuni. Pentru cei care suferă de depresie, masajul poate atenua durerile de spate, de încheieturi și musculare, dar poate atenua și senzațiile de oboseală sau insomnia.

Există numeroase stiluri de masaj. Sunt tehnici care se execută direct peste îmbrăcăminte, în timp ce altele presupun contactul cu pielea și folosesc uleiuri și creme de masaj. Unele stiluri de masaj includ acele de acupunctură, diverse răsuciri și poziții ale corpului sau utilizează pietre calde. Cele mai întâlnite forme de masaj sunt: masajul suedez, masajul cu uleiuri esențiale (aromaterapie), shiatsu, masajul cu pietre calde, masajul pe scaun, masajul reflexogen.

Atunci când este executat corect, masajul aduce beneficii imediate. Este o metodă sigură și oamenii se simt relaxați și calmi încă de la începutul masajului.

Totuși terapia prin masaj nu este eficientă ca singur tratament al depresiei. Pentru persoanele care sufera de depresie severă, masajul nu poate rezolva problemele emoționale fără tratament medical.

Ce arată studiile medicale?

Cercetătorii de la Universitatea din Miami au urmărit 37 de paciente cu cancer de sân, care au beneficiat de terapie prin masaj și relaxare progresivă a musculaturii timp de 5 săptămâni. Aceste femei din grupul de masaj au declarat că se simt mai puțin deprimate și supărate și că au mai multă energie.

În cadrul unei Universități din Florida s-a făcut un studiu despre pacienții cu hipertensiune arterială. Cei care au primit câte 10 minute de masaj de 3 ori pe săptămână timp de 3 săptămâni, aveau tensiunea mai scăzută cu până la 11 puncte.

În urma studiilor conduse de Touch Research Institute de la Universitatea Miami School of Medicine, s-a ajuns la concluzia ca terapia prin masaj diminueaza depresia și anxietatea, având efecte asupra biochimiei organismului.

Într-o serie de studii efectuate pe aproape 500 de bărbați, femei și copii care sufereau de depresie și stres, cercetătorii au măsurat în organismul acestora nivelul cortisolului (hormonul stresului), înainte și imediat după masaj. S-a observat că masajul a scăzut nivelul cortisolului cu până la 53%. Acest hormon determină creșterea tensiunii arteriale și a glicemiei și duce la o slăbire a sistemului imunitar. De asemenea, prin masaj s-a crescut nivelul de serotonină și dopamină, neurotransmițători care ajută la diminuarea depresiei.

Durerea cronică este strâns legată de depresie. Deseori, cei care merg la masaj pentru ameliorarea unor dureri fizice, suferă și de depresie. Bineînțeles, tehnicienii maseuri nu fac psihoterapie. Totuși, depresia are numeroase și importante componente fiziologice și anatomice, asupra cărora acționează masajul.

Este important să înțelegem depresia și să știm cum se manifestă aceasta în plan fizic.beauty girl cry De asemenea, este necesar să recunoaștem diferitele tipuri de depresie și cum răspund la terapia prin masaj.

Depresia de situație: mulți clienți suferă de depresie provocată de o anumită situație de viață, care le pare stresantă și copleșitoare. De exemplu: divorț, decesul cuiva apropiat, pierderea locului de muncă, etc. Partea bună este că în aceste cazuri terapia prin masaj ajută la depășirea momentelor de depresie.

Depresia cu origine familială: această formă de depresie este de natură mai mult psihologică și are de obicei cauze familiale, probleme vechi din copilărie, care nu au fost rezolvate. De cele mai multe ori acești clienți urmează ședințe de terapie pentru a-și rezolva problemele și mulți iau medicamente antidepresive. În aceste situații există și modificări biochimice ale endorfinelor.

În cazurile de depresie moderată, este important ca acești clienți să fie supravegheați de medicul psihiatru pe toată durata terapiei prin masaj.

Depresia severă necesită de cele mai multe ori spitalizare și tratament medicamentos. De obicei acești clienți nu vor veni la masaj decât după luni de psihoterapie și medicație. Din cauza severității depresiei, schimbările structurale și biochimice ale corpului sunt și ele mai grave. Este foarte important ca tehnicianul maseur să colaboreze cu medicul psihiatru și/sau cu psihologul, pentru a monitoriza eventualele recidive și riscul de suicid.

Depresia cronică poate fi de la moderată până la severă. Aceste persoane primesc tratament prin terapie și medicație. Din cauza duratei mari a depresiei cronice, vor fi schimbări importante structurale și ale endorfinelor. Acești clienți trebuie supravegheați de către medic pe durata masajului.

Modificările fizice produse de depresie

Există o serie de modificări fiziologice și energetice ale celor depresivi. Asupra acestora terapia prin masaj poate determina schimbări fizice, pe care psihoterapia sau medicația nu le pot face.

depresie3Modificările fizice produse de starea de depresie în corpul pacientului sunt: scurtarea mușchilor abdominali și întărirea arcului diafragmatic, care trage pieptul în jos și înainte, limitându-i capacitatea de a se extinde în timpul respirației.

Apare o rotație a umerilor și o rotație internă a brațelor, rezultând apariția cifozei, care va stânjeni respirația. Fără suportul oferit de cutia toracică, capul și gâtul se vor deplasa înainte și în jos.

Toate aceste modificări ale părții superioare a corpului vor duce la modificări ale zonei inferioare și vor determina aspectul de „prăbușire” a corpului. Gradul de colaps structural depinde de severitatea și durata depresiei.

Beneficiile masajului

Scopul masajului este de a modifica postura „căzută” asociată cu depresia și de a o transforma într-una susținută și dreaptă. Această sensație de susținere și sprijin îi va da clientului sentimentul că este mai puternic și capabil să își rezolve problemele.

traiter-cellulite-cicatrisation-4146Zonele cheie pentru îndreptarea posturii sunt:

-abdomenul și zona diafragmului;

-musculatura și țesuturile din zona pieptului, care determină aspectul de „piept infundat” și rotația umerilor;

-musculatura și țesuturile de pe fața anterioară a umerilor și partea anterioară a brațelor (care determină rotația internă a brațelor);

-musculatura și țesuturile din zona gâtului și partea superioară a umerilor;

-se recomandă și mișcări în hiperextensie ale membrelor inferioare.

Toate aceste manevre vor avea ca rezultat importante schimbări structurale ale corpului soigner-la-dépressionclientului cu depresie.

În același timp cu modificarea posturii corpului, va apărea și o ușurare a respirației, ceea ce ii va permite clientului să aibă o mai bună energizare a organismului. Acest surplus de energie va contribui la ieșirea din depresie.

Masajul ajută la conectarea corp-minte, ceea ce duce la îmbunătățirea stării generale de sănătate și diminuarea stresului.