Pe stradă, în fața unei librării, o mămică stă de vorbă cu fetița ei:

Maaami, vreau și eu căsuţa asta de păpuși, o are și Maria… I-am zis că mi-o iei și tu astăzi!

Nu acum, draga mea… Altă dată! Mai vedem…

Ba da, acum… Haide, mami, am văzut eu că ai bani în portofel!

Mama se uită nervoasă și stânjenită în jur, iar fetița o trage de mânecă plângând.

 child-play-kid-girl-jpg_155838

Dragă părinte,

Cu siguranţă acest tablou îţi este cunoscut. Probabil că ţi s-a întâmplat chiar ţie sau celor apropiaţi. Sau pur şi simplu ai văzut asta întâmplător, pe stradă. Dacă şi tu ai avut un rol de jucat într-o astfel de scenă, ce ai făcut? Cum te-ai simţit? Cum crezi că poate fi evitat acest moment stânjenitor şi dureros, atât pentru părinte, cât şi pentru copil?

Pe mine, tabloul descris mă face să mă gândesc la acele situații în care simțim că eșuăm ca părinți. Şi cred că există soluţii pentru a le evita sau a le gestiona cu succes.

Vreau să îți împărtăşesc câteva soluţii pe care eu le consider simple şi eficiente:

  • disciplina pozitivăFamily

  • micile trucuri ce îmbunătăţesc relaţia cu copilul

  • căile de prevenire/gestionare a comportamentelor neplăcute

  • stabilirea regulilor de conduită

  • analizarea consecinţelor faptelor noastre

Important: Copilul tău trebuie să știe că obţine ceea ce îşi doreşte respectând regulile pe care tu i le impui cu blândeţe şi nu prin crize de furie.

O relaţie durabilă şi armonioasă cu copilul tău se construieşte în timp şi cu multă implicare. Îți dorești încredere, iubire şi respect reciproc în această relație. Însă distanța de la dorință până la realitatea de zi cu zi este, uneori, apreciabilă…

Ai văzut părinţi exasperaţi de atitudinea copilului lor în locuri publice. Ai asistat la certuri furtunoase, ţipete şi ameninţări… Ai văzut copii care aleargă necontenit, cer lucruri imposibil de realizat, plâng sau fac crize de nervi atunci când sunt refuzaţi. Deseori, simţindu-se ruşinaţi, părinţii ajung în final să le cumpere obiectul cerut, acumulând în schimb tensiune şi resentimente…

Vorbim despre toate acestea și multe alte secrete menite să te ajute în relația cu copilul tău în cadrul unui seminar dedicat părinților sau celor care se pregătesc pentru acest pas.

http://www.adriana-nicolae.ro/