Aromaterapia este arta și știința de a utiliza esențele naturale aromate extrase din plante pentru a echilibra, armoniza și promova sănătatea corpului, minții și spiritului.

Uleiurile esențiale pătrund în organism în trei moduri: prin aplicare pe piele, prin inhalare, prin ingerare.

Cum se aplică uleiurile esențiale pe piele?

Uleiurile esențiale se pot aplica pe piele direct pe zonele afectate. De exemplu, un amestec de uleiuri ce conține ulei esențial de piper negru sau ghimbir reduce durerile provocate de artrită și îmbunătățește flexibilitatea articulațiilor; aplicarea de ulei esențial de mușețel ajută la tratarea eczemelor.

Cum funcționează? Pielea noastră este permeabilă și permite absorbția substanțelor active din uleiurile esențiale.

Factori care cresc absorția substanțelor active prin piele:

  • Dacă înainte de aplicarea uleiurilor esențiale pe piele se face masaj asupra zonei respective, va avea loc o intensificare a circulației sângelui, ceea ce va determina o absorbție crescută a substanțelor active din uleiuri. De asemenea, căldura determină o intensificare a circulației sângelui și o absorbție mai bună a substanțelor.
  • În urma cercetărilor s-a observat o absorbție mai bună a uleiurilor esențiale în zonele de piele cu o concentrare mai mare de glande sudoripare și foliculi piloși (de exemplu pe cap, tălpi, palme, axile).

Cum se inhalează uleiurile esențiale?

O altă cale de pătrundere a uleiurilor esențiale în organism este inhalarea acestora pe gură sau pe nas. De exemplu inhalarea de ulei esențial de eucalipt este recomandată în caz de tuse, iar inhalarea de ulei esențial de mentă este indicată în stări de oboseală sau greață.

Atunci când inhalăm pe nas, moleculele uleiurilor esențiale interacționează direct cu organele olfactive și aproape imediat cu creierul.

Moleculele inhalate prin nas sau gură sunt de asemenea transportate către plămâni și interacționează cu sistemul respirator.

În timpul inhalării, moleculele din uleiurile esențiale traversează nasul și acționează asupra creierului printr-o serie de receptori. Unul dintre receptori este sistemul limbic, numit și „creierul emoțional”. Acesta este conectat direct cu părți din creier care controlează frecvența bătăilor inimii, tensiunea arterială, respirația, memoria, nivelul de stres, echilibrul hormonal. Aceste legături explică de ce deseori mirosurile pot declanșa emoții.

În concluzie, inhalarea uleiurilor esențiale are profunde efecte fiziologice și psihologice.

Se pot înghiți uleiurile esențiale?

A treia cale prin care uleiurile esențiale pot ajunge în organism este prin înghițire. Acest mod de utilizare a uleiurilor esențiale se face doar cu recomandarea specialistului, din următoarele cauze:

– unele uleiuri esențiale pot fi toxice pentru ficat și rinichi atunci când sunt ingerate;

– transformările chimice ale uleiurilor esențiale în timpul digestiei pot determina modificarea efectelor acestora;

– pot exista interacțiuni ale uleiurilor esențiale cu unele medicamente.

Dacă înveți să folosești în mod corect uleiurile naturale, te bucuri de efectele lor benefice asupra sănătății fizice, psihice și emoționale.